Zöld kert - Minden ami kert és annak időjárása.

Menü
 
Kert, Kertészet
 
Időjárás
 
Oldalinfó
 
Grillezési tippek

Bár a kerti grillezés egy kellemes nyári délután estébe nyúló programja lehet, csakis akkor lesz sikeres, ha vendégeinknek egy igazi gasztronómiai élményt nyújtunk. Azonban a grillsütést könnyen el lehet rontani - az ételek sokszor megégnek, kiszáradnak vagy nyersek maradnak - de egy kis tapasztalattal, odafigyeléssel és néhány alapszabály betartásával ezeket kikerülhetjük. Íme néhány grillezési tipp..

Előkészületek, alapanyagok

  • Először is válasszunk grillezésre alkalmas alapanyagokat -  kerüljük a zsíros húsokat, mert könnyen lángot kaphat a parázs, és megég az étel. A hússzeletek ne legyenek túl vékonyak, de vastagok sem!  Továbbá füstölt termékek,  bizonyos sajtok sem alkalmasak.
  • Száraz húsokat, mint pl csirkemell, szűzpecsenye, csavarjuk be szalonnával!
  • Halakat érdemes nyársra húzni vagy alufóliába csomagolva sütni, párolni (tipp: az alufóliánál egészségesebb a banánlevél, szőlőlevél, kukoricalevél, de akár a sütőpapír használata!)
  • A húsokat, halakat, zöldségeket sütés előtt ajánlatos bepácolni, nem csupán az íz miatt, de azért is, mert a pác védőréteget képez a húson, így a tápanyagok is benne maradnak,  továbbá puhábbak és szaftosabbak lesznek. Azonban ne vigyük túlzásba se a pácolás idejét – maximum 2-6 óra húsoknak, 1 óra halaknak, fél óra zöldségeknek.
  • A pác legyen egyszerű –   de sót ne adjunk a páchoz, mert nedvességet von el, de  ne felejtsük el közvetlenül grillezés előtt megsózni a húsokat!
  • Zöldségeket legjobb feldarabolni, bepácolni és nyársra vagy fapálcikákra húzni. Remek grill zöldségek: cukkíni, gomba, paprika, padlizsán, édes burgonya, paradicsom,  Hagymát, fokhagymát is felhúzhatunk – ezeket ne pucoljuk meg, és ne is vágjuk fel, hanem héjastól tegyük a nyársra. Főzzünk meg félig néhány krumplit, kukoricát és grillsütőn már csak párolni és barnítani kell egy kicsit.
  • Gyümölcsöket is grillezhetünk – almát, körtét, barackot – majd desszerthez őrölt fahéjjal, vaníliafagylalttal, krémmel vagy mézzel tálaljuk.

Íme néhány pikáns pác:

  • Sertéshús - méz, dijon mustár, borecet, oliva olaj vagy bazslikom ecet és tört bors
  • Bárányhús -  paprika, fokhagyma, olivaolaj, édeskömény mag vagy rozmaring, menta, olivaolajfokhagyma
  • Hal – oliva olaj, reszelt citromhéj, chilli, fokhagyma, petrezselyem vagy citromlé, olivaolaj, zöldfűszer
  • Rák – thai hal szósz, fokhagyma, chilli, menta, zöldcitromlé
  • Csirke – méz és mustár, vagy teriyaki szósz, vagy citrom, fokhagyma,olivaolaj
  • Marhahús – olivaolaj, fokhagyma, mustár vagy osztriga szósz és kínai 5 fűszerkeverék
  • Egyéb grill pácok

Sütés

  • A grillezés ideje az ételtől és a grillező típusától függ – lávaköves grillsütőn gyorsabban elkészülnek az ételek.  Általában  5-10 percet igényelnek a zöldségek, gyümölcsök, a csirkemell,hagrillezémburger, rákos és halas nyársak – kb 20- percig kell sütni a csirkecombot, marha és sertés szeleteket. Egy egész csirke sütési ideje (grillen, vagy nyárson) 50-60 perc.
  • Csak akkor kezdjünk el faszénen grillezni, ha a szén már parázslik – lávaköves sütőn is csak akkor, amikor alaposan felmelegedett a grill!
  • Ne tegyünk túl sok ételt a rácsra, mert összeragadnak és nehezebben sülnek át.
  • Ne süssünk erős tűznél, mert a hús külseje megég, a közepe nyers marad, a zöldségek pedig szénné égnek! Különösen egész húsok, kenyér sütésénél alkamazzuk az indirekt grillezést (parázs a grill két oldalán egyenletesen elolvasztva, fedő használata).
  • Ajánlatos fedeles grillt (pl gömbgrillt) használni, mert a sütés egyszerűbb és a húsok kevésbé száradnak ki. 
  • Először a húsok egyik oldalát süssük meg, majd fordítsuk meg akkor, amikor a hőtől kifehéredik.
  • Nagyon fontos, hogy villával ne szurkáljuk a húsokat, mert kifolyik belőlük a húslé és kiszáradnak. Csakis grill-lapáttal vagy hússütő csipesszel forgassuk őket.
  • Sütés közben folyamatosan ellenőrizzük az ételeket. Vigyázzunk arra, hogy ne süssük túl a húsokat, ne legyenek kormosak, de a legfontosabb, hogy  kellően átsüljenek (főleg csirke és halfélék!) Ha a hús túlsül, kiszárad és kemény lesz, a zöldségeknek pedig keserű lesz az ízük.
  • A zöldségeket a felső polcon (vagy alacsonyabb hőfokon) süssük, amíg grill csíkok keletkeznek rajtuk.
  • A nyársakat ne felejtsük el többször megforgatni!
  • A kész ételeket  tiszta tányérokra, tálcákra helyezzük – ne azokra, amiken a pácolt húsok voltak!
  • A parázs elosztható vékonyan és vastagabban egy grillen belül is, így akár különböző húsok és zöldségek eltérően grillezhetők (igényel némi rutint a grillezőtől).
  • Az ételeket süthetjük alutálcákon is, így nem csepeg le a zsír, és nem keletkezik benzpirén, továbbá az étel sem ragad a rácsra (Figyelem: az aluminiumban való sütés, főzés nem egészséges, helyette alkalmazzunk inkább bambusz tálcákat és sütőpapírt!)
  • A sütés végén, a maradék parázs ideális arra, hogy zöldségeket süssünk rajta, amelyből krémeket készíthetünk.

A grillezés nem a legegyszerűbb sütési módszer, de gyakorlat teszi a mestert, azaz minél többet grillezünk, annál tapasztaltabbak és ügyesebbek leszünk. Reméljük a fenti grillezési tippek segítenek kezdőknek – profi grillezőket pedig kérjük, osszanak meg velünk néhány grillezési vagy nyársalási titkot!

 

2014 Január 1. -től a  végzi weblapunk karbantartását és szerkesztését.

Öszz látogató létszámunk 2010.01.19. óta:

Free counter and web stats

 


Itachi Shinden második fejezet!! - ÚJ FEJEZET - Felkerült a könyv második harmada!! Konoha.hu - KATT!! KATT! KATT!! KATT    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön